Hopp til innhold

Oppfølging av sikkerhetstilråding etter Verdalulykken

Bilde tatt fra under et flygende helikopter
Illustrasjonsfoto. Foto: Mostphotos.com

Statens havarikommisjon ga etter helikopterulykken i Verdal i november 2022 en sikkerhetstilråding til Samferdselsdepartementet (SD) om å kartlegge om Luftfartstilsynet (LT) har tilstrekkelige ressurser til å drive risikobasert tilsyn av innenlands helikopterbransje. Luftfartstilsynet tar rapporten til etterretning og har iverksatt flere tiltak.

Det var Samferdselsdepartementet (SD) som fikk en tilrådning om å utrede i hvilken grad Luftfartstilsynet (LT) har kapasitet til å drive risikobasert tilsyn med det segmentet innen luftfart som kalles innlands helikopter. SD ønsket en uavhengig gjennomgang og ga oppdraget til konsulentselskapet Safetec.

Hovedfunnene

I rapporten defineres «kapasitet» ikke utelukkende til personellressurser og driftsmidler, men også til kompetanse, tidshorisont, organisatoriske strukturer og teknologi/verktøy. I rapporten konkluderes det med at Luftfartstilsynet per i dag har begrenset kapasitet til å gjennomføre risikobaserte tilsyn av innlands helikoptersegmentet. Det anbefales å styrke arbeidet med hele området, og Luftfartstilsynet har satt i gang en rekke tiltak.

– Vi erkjenner at vi fortsatt har en vei å gå her, og tar med oss anbefalingene fra rapporten i vårt videre forbedringsarbeid, understreker Lars Kobberstad.

Krevende arbeid

Luftfartstilsynet har gjennom mange år arbeidet med å utføre tilsynsarbeidet etter en mer risikobasert tilnærming. Samtidig som det skal jobbes risikobasert er det fortsatt absolutte krav i regelverket til at alle deler av regelverket skal føres tilsyn med, innenfor tilsynsperioden. Ulykkesstatistikken innenfor innlands helikopter viser en positiv utvikling gjennom mange år.

Figuren under viser ulykkesrater og flysikkerhetsmål for norsk kommersiell luftfart. Ulykkesratene er vist i 5-års rater og den grønne linjen viser en betydelig forbedring for innlands helikopter. Målet vises som stiplet linje.

Tabell ulykkesrater
 

Handlingsplan

– Luftfartstilsynet er enige i at det fortsatt er et potensiale for å forbedre prosesser og gjøre andre tiltak som skal bidra til økt sikkerhet på området.  LT har derfor iverksatt et arbeid med å utarbeide en handlingsplan, blant annet basert på hovedkonklusjonene i rapporten, sier Kobberstad.

Tiltakene retter seg mot strategiske endringer og mot operasjonelle endringer:

  • Det er innført en ny prosess for ressursallokering i Luftfartstilsynet. Her gjøres det strategiske vurderinger når ansatte går over i pensjon eller sier opp. Dette betyr at Luftfartstilsynet vil rekruttere flere med operativ helikopterkompetanse i tiden fremover. Det forventes at disse ressursene vil komme på plass i løpet av året.
  • Luftfartstilsynet er i sluttfasen med å fullføre et stort 3-årig prosjekt for å tilgjengeliggjøre flysikkerhetsinformasjon internt og eksternt. Dette vil gi inspektørene en systematisk oversikt over ulykkes- og hendelsesdata for både segment og enkeltselskap. Det vil nå bli enklere å følge trender og utvikling på en rekke parametere for de forskjellige selskapene, og dette vil gi svært nyttig input til risikovurdering og planlegging av tilsyn.
  • Dagens risikoprofiler samler informasjon fra de forskjellige sertifikatområdene inn i en samleprofil. Dette viser seg å ikke være hensiktsmessig og det pågår derfor en endring i utarbeidelse av risikoprofilene for å gjøre dem mer treffsikre. Dette oppdraget er også gitt i tildelingsbrev til Luftfartstilsynet, 2025.
  • Tilsynsprosessen skal forbedres for å sikre god planlegging av tilsynsprogram basert på risikoprofilering og regelverkskrav. Planleggingen vil inkludere vurdering av både frekvens og hvilken type tilsyn som skal gjennomføres.
  • Kompetansekartlegging er en pågående prosess. I tillegg til å identifisere kompetansebehov vil det jobbes med å forbedre samhandlingen mellom segmenter og fagområder. Slik vil Luftfartstilsynet sikre overføring av kunnskap og etablering av best practice. Felles tilsyn på noen utvalgte områder vil også bidra til erfaringsoverføring.

Kompetansebygging er et prioritert område i LT og dette ivaretas i budsjettprioriteringer.

– Disse forbedringene krever endringer i prosesser og prosedyrer samt kompetansebygging og kulturendring. På noen områder vil man kunne se konkrete endringer i løpet av året mens andre endringer vil ta mer tid, sier Kobberstad.

Veien videre

– Vårt arbeid med risikobasert tilsyn innenfor innlands helikopter er en høyt prioritert oppgave. Luftfartstilsynet har som mål å heve kompetansen innenfor området og forbedre og intensivere dette arbeidet. Dette krever en metodisk og grundig gjennomgang av rutiner, metodikk og kompetanseheving, og arbeidet med handlingsplanen et viktig tiltak for å bidra til økt sikkerhetsnivå innen bransjen, konkluderer Kobberstad.