Hva kan jeg ta med i håndbagasjen?

Det finnes mye du kan ta med deg, når du skal ut og fly. Samtidig er det mye du ikke kan ta med, eller som du må ta med i begrensede mengder. Her finner du svar på de oftest stilte spørsmålene om dette temaet.

Slik er EU-regelverket
I  praksis betyr reglene at du som passasjer kun kan ta med deg små mengder med flytende væske i håndbagasjen. Kvantumet er sammenlignet med det som må til for å lage farlige eksplosiver. Grensen for hva hver flypassasjer kan ta med seg er satt lavere enn dette. Du kan fortsatt ta med væske som du trenger av medisinske eller kostholdsmessige årsaker, inkludert babymat.

Reglene gjelder for alle flyavganger innen EU og EØS området, samt Sveits. Passasjerer skal ha samme beskyttelse, uansett hvilken lufthavn de reiser fra innen EU/EØS/Sveits.

De nye reglene kommer i tillegg det som allerede er forbudt å ta med som håndbagasje, og får ikke betydning for det du tar med i din innsjekkede bagasje. Klikk her for se listen over forbudte gjenstander

Hva betyr de nye reglene når du skal ut og fly?
Dette kan du ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen.

  • Væske i beholdere på maksimum 100 milliliter (1dl)

Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger o.l.
Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. En nesten tom flaske vil dermed bli vurdert etter hva den kan inneholde - ikke hva den faktisk inneholder.

  • Alle beholderne må få plass i en gjennomsiktig pose som kan åpnes og lukkes.
  • Posen må ikke romme mer enn 1 liter når den er lukket.

Hva regnes som væske?
Alt flytende som vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum, aerosoler (spraybokser) og annet med liknende konsistens.

Hva med medisiner og barnemat?
Du kan ta med:

  • Flytende medisin som er nødvendig for bruk på reisen. Medisin i fast form er fortsatt tillatt.
  • Væske som av kostholdsmessige grunner er nødvendig på reisen.
  • Barnemat som er nødvendig for bruk på reisen.

Du må være forberedt på å gjøre rede for at innholdet i beholderne er innenfor reglene, for eksempel ved å smake på innholdet eller ta litt på huden.

Mine medisiner krever kjøling. Kan jeg ta med kjøleelement?
Du kan ta med ett (1) kjøleelement eller inntil 2,5kg tørris for å kjøle medisin. Ved bruk av tørris se tabell om farlig gods for riktig merking og oppbevaring

Hva kan jeg gjøre for å unngå kø i sikkerhetskontrollen?

  • Uoppfordret vise posen med beholdere med væske i sikkerhetskontrollen.

  • Ta store elektriske artikler ut av håndbagasjen før sikkerhetskontrollen. De skal gjennomlyses separat. Det kan for eksempel være PC, kamera, mobiltelefon eller håndholdte spill.

  • Ta av yttertøy og jakker før sikkerhetskontrollen. Tøyet skal også gjennomlyses separat.

Det er Luftfartstilsynet som innfører reglene, mens flyselskapene og lufthavnene som står for den praktiske gjennomføringen av dem.

Som flyreisende oppfordres du til å undersøke på internettsidene til flyselskapet du skal reise med, eller internettsidene til den flyplassen du skal reise fra, for å sjekke hvordan reglene praktiseres.

Har du spørsmål om sikkerhetstiltak på lufthavner eller om bord i fly må du kontakte lufthavnen direkte eller det flyselskap du skal reise med for mer detaljert informasjon.